Bylilinka

Právě je přihlášený/á

Co to je Astaxanthin a jaký je jeho účinek?

Poodhalíme vám nyní tuto vzácnou molekulu, karotenoid, zvaný král antioxidantů.  Stovky vědeckých studií dosvědčují jeho rozmanité pozitivní účinky na člověka. Člověk ale nebyl první kdo sílu Astaxanthinu pravidelně využívá.

V přirozeném prostředí v oceánech, řekách a jezerech tuto řasu jedí třeba lososi, krevety nebo humři. To dává jejich masu známé červené zabarvení. Například Losos Nerka (sockeye) má až 38mg Astaxanthinu na kilogram masa! Díky tomu mají lososi tak velkou výdrž při plavání proti proudu řek od oceánů až do místa tření ve vnitrozemí.

Pro průmyslové použití do léčiv a doplňků stravy se však nejvíce využívá extrakt ze sladkovodní mikrořasy Haematococcus Pluvialis

Mikrořasy jsou všude kolem nás. Hlavně v přírodě, vodách a oceánech. Jako primární producenti stojí na začátku potravinového žebříčku a zásobují jedince na vyšších úrovních tolik potřebnými látkami jako jsou Omega 3 mastné kyseliny, karotenoidy Astaxanthin, Fucoxanthin nebo Beta karoten, a minerály v nich obsažené a snadno vstřebávatelné.  

Tak významný přínos a potenciál řas pro lidskou výživu neunikl ani českým podnikatelům a vědcům z české firmy Algamo. Zde se náš Astaxanthin vyrábí v biokvalitě kultivací mikrořasy Haematococcus pluvialis.

Algamo s.r.o.

Tahle zelená mikrořasa žije a množí se v kultivačních halách v protíkající a probublávající vodě v takzvaných fotobioreaktorech. Má zde dostatek kyslíku i CO2, živin a spektra záření z led diod tak akorát. Venku v přírodě však řasa nemá vždycky ideální podmínky. Vždycky není dostatek jídla nebo toho správného záření pro růst a množení se. Tak ji příroda vybavila Astaxanthinem. 

Když je řasa stresovaná nedostatkem živin, slaností nebo určitým spektrem záření, zvětší svou ochrannou membránu a vyplní ji Astaxanthinem, který ji chrání proti UV záření. 

 

Algamo s.r.o. - proces výroby Astaxanthinu

Přírodní Astaxanthin z řasy Haematococcus pluvialis je jedinou vegetariánskou alternativou zdroje Astaxanthinu.  

A jaké má Astaxanthin účinky na člověka? 

Mikrořasa je vlastně jedna buňka, ale naše tělo je složenou ze spousty, velké spousty buněk. Na molekulární úrovni se Astaxanthin v těle člověka naváže se do membrány buňky a zbavuje ji volných radikálů uvnitř i vně.  Tím chrání buňku a její DNA a umožňuje jí být efektivnější ve svých procesech.

Volné radikály totiž způsobují buňce oxidační stres. Vypadá to asi následovně: 

Vychytávání volných radikálů Astaxanthinu fakt jde. Proto se mu říká král antioxidantů. To je skupina látek, která má schopnost neutralizovat volně poletující elektrony vznikající při metabolismu buňky. Takový volný radikál ničí DNA, mitochondrii a další organely. Proto je potřeba přijímat v potravě hodně antioxidantů, které tento ničivý proces zastavují.